Vinilinė plokštelė? Kuo ji tokia žavi?

viniline plokstele vilniuje
Tinklaraštis

Muzika galima apibūdinti savo jausmus kitam žmogui. Ji puikus žodžių vertėjas prisipažįstant meilei, išgyvenant skausmą, džiaugiantis ar triumfuojant. Tačiau visai kitoks emocijų išgyvenimas yra muzikos klausymas aukštesniame, autentiškesniame laipsnyje – vinilinių plokštelų klausymas.

Kuo mus taip žavi šiuo metu išgyvenančios renesanso amžių vinilinės plokštelės? 

Visų pirma susipažinkime, kas yra vinilinės plokštelės?

Paprastai atsakant - besisukantys diskai, patefono pagalba skleidžiantys vinilo grioveliuose įrašytą muziką.

Atsakant plačiau – vinilinės plokštelės yra neįkainojama patirtis rankoje laikyti istoriją, turint galimybę tiesiogiai susipažinit su muzika per pirštų prisilietimus.

Pats pirmasis vinilas pasaulio rinkoje pasirodė 1931 m. Tai buvo Peter Goldmark vinilas, iš viso grojęs 42 minutes. Praėjus beveik šimtmečiui, vinilų populiarumas toliau išlieka didelis, per metus yra nuperkama apie 41 milijonas vinilų. Ir nors įprasta vinilinės plokštelės kaina yra apie 15 eurų, originalių kolekcionuojamų vinilų kaina gali siekti net 40 tūkstančių eurų. Šiuolaikiniai daininkai toliau sėkmingai leidžia tokio formato muziką, o didiesiems muzikos gerbėjams jų medžiojimas rinkoje yra savotiška pramoga bei hobis. 

Tikrai ne paslaptis, jog praėjusiame amžiuje muzikos klausymas žymiai skyrėsi nuo dabartinių laikų. Nebuvo Spotify, tačiau buvo magnetofonai, kasečių leistuvai, populiarios grupės leisdavo savo CD diskus ir, žinoma, vinilines plokšteles. Neatsiejamas nuo nostalgijos jausmas paimti į rankas "muziką" su nuotrauka, pirštais jaučiamu albumo viršeliu bei dainų sąrašu nugarėlėje. Vinilinė plokštelė – lyg laiko mašina, nukelianti į tyrus naivius vaikystės prisiminimus, to laikmečio jaukią šilumą… 

Kuo vinilinės plokštelės taip žavi šiuolaikinį jaunimą?

Galbūt tai taip pat nostalgijos jausmas tėvų laikams, kur kelionės į mokyklą apipintos mistiškomis istorijomis, o pasakojimai apie mokyklos šokių laikus ir vakarones laikotarpis jaučiamas toks žavus, kad norisi tai pajusti ir šiandien.

viniline plokstele lana del rey

Vinilinės plokštelės įsigijimas yra džiaugsmą kelianti ceremonija, o jų kolekcionavimas namuose - prabangos viduje suteikiantis jausmas. Lyg savotiški plakatai ant sienų, vinilinės plokštelės su Lana del Rey, Pink Floyd, Taylor Swift, The Beatles albumų viršeliais sukurią ypatingą interjerą kambaryje, kuris tampa muzieju ir traukos centru draugams. Žinoma, čia galima pradėti skirstyti vinilines plokšteles pagal atlikėjų kuriamos muzikos žanrą, laikmetį, stilių, bet muzika vienija visus. Pasaulį apjuosia ir sujungia muzika, skambi, nepakeičiama. 

Vinilinė plokštelė suteikia galimybę patirti muzikos paleidimo procesiją, mėgautis ja neskubant, stebėti patefoną. O koks pakilus jausmas apima, suvokus, jog muzika skamba gyvai, lyg mėgstamiausios grupės atlikėjas būtų užsukęs į svečius ir surengęs koncertą. 

Vilnius - skambiu pavadinimu miestas, užauginęs daugelį klasika tapusių grupių, pavyzdžiui, “Foje”. Tai neatsiejama erdvė klestėti talentams, atsispindėti širdis virpinančiai muzikai senamiesčio stogų atbrailose, žmonių veiduose, kavos puodeliuose, vienišuose suoliukuose. Ir, visgi, grįžus namo iš po įvairios muzikos skleidžiančio miesto galima atsisėsti šiltoje jaukioje lovoje ir klausytis vinilinės plokštelės, įsigytos nesenstančiame Vilniuje. Tokia prabanga neturi kainos, nes šį jausmą geriausia matuoti meile ir ramybe. 

Muzika, tai dialogas tarp savo ir kitų sielų. Kokybiška muzika ne vargina, o padeda pailsėti. CD diskai, kasetės, vinilinės plokštelės, DVD ar Blu-ray – naujas būdas išgirsti mylimiausią dainą kitaip. Švęskime kasdienybę skambesyje!

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Palikite komentarą

Jūsų el. Pašto adresas nebus paskelbtas. Būtini laukai pažymėti *

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant