''The Beatles''

The beatles
Tinklaraštis

Garsiausių Liverpulio (Anglija) sūnų „The Beatles“ istorija yra įspūdinga. Nuo pat jų pirmųjų susitikimų, turų po pasaulį ir išsiskyrimo.

 
Ankstyvoji istorija ir Hamburgo gastrolės


Mes dar nežinojome, kad muzikinis pasaulis netrukus apsivers, kai 1957 m. 15-metis Paul'as McCartney susitiko su 16-mečiu John'u Lennon'u. Lennon'as į savo skifelį grojančią grupę „The Quarrymen“ pakvietė McCartney groti ritmo gitara. Visai netrukus, grupė pakvietė prisijungti George'ą Harison'ą ir bosistą Stuart'ą Sutcliffe'ą.Vaikinukai grodavo mažose koncertinėse salėse, baruose, kartais po 10 valandų per dieną su labai mažomis pajamomis. Taip jie atsitiktinai buvo pastebėti pirmojo savo grupės vadybininko Allan'o Williams'o, turėjusio tokią subtilią vietą „The Jacaranda“ (kuri verta atskiro mūsų pasakojimo)

Jacaranda

 

 Williams'as surengė grupei koncertus Hamburge, kur prie grupės prisijungė  būgnininkas Pete'as Best'as. 1961 m. Sutcliffe'as palieka grupę, o Paul'as McCartney pakeitė jį bosu. Po kritikos strėlių, visgi  Best'ą, praėjus metams, pakeičia jaunasis Ringo Starr'as.

Jungtinės Karalystės populiarumas ir pirmasis singlas


Kai 1961 m. „The Beatles“ po daugybės pasirodymų Hamburge grįžo į Didžiąją Britaniją, jie buvo vis populiarėjančio miesto „Mersey beat“ laikraščio (tarp kita ko - laikraštis priklausė Lennono klasiokui) pirmame puslapyje.

Mersey Beat

Po pasirodymų „The Cavern“ klube juos pastebėjo Brian'as Epstein'as, kuris 1962 m. taps oficialiu grupės vadybininku. Grupė buvo atmesta „Decca Records“ įrašų kompanijos, tada Epstein'as pasirašo sutartį su EMI „Parlophone“ leidykla ir birželį bitlai pradeda savo pirmąjį įrašų seansą „Abbey Road Studios“.
Tų pačių metų spalį pirmasis „The Beatles“ singlas „Love Me Do“ pasiekia 17 vietą „Record Retailer“ sąrašuose. Grupė išvyksta į Hamburgą, į penktą turą. Namo jie grįžta su nauja išvaizda ir pažadu rimčiau žiūrėti į savo muziką. O taip, jie tikrai buvo rimti, nes per aštuonerius metus išleis 12 studijinių albumų.

„Beatlemania“


1963 m. aštriai pagaląsti „The Beatles“ įrašo savo pirmąjį albumą „Please Please Me“, kuris atnešė ošiančią sėkmę Didžiojoje Britanijoje, užėmė 1-ą vietą topuose. Vėliau vyko didžiulės Europos gastrolės, kurių metu tūkstančiai sirgalių naktimis užplūdo gatves. Ši reakcija į grupę buvo pavadinta „Beatlemania“.

 

 

Ir štai 1964 m. pasaulis išvydo „Britų invaziją“, su grupe „The Beatles“ priešaky. Grupė nuvyko į JAV ir „Ed Sullivan Show“ laidoje sudalyvavo savo pirmąjame JAV televizijos pasirodyme, kurį žiūrėjo maždaug 73 milijonai jungtinių valstijų žiūrovų.
„The Beatles“ sėkmė ir auganti fanų bazė Amerikoje išlaikė pirmas penkias vietas „Billboard Top 100“, kuris iki šiol dar yra muzikos pasaulio orientyras. Tarp turų „The Beatles“ rado laiko įrašyti albumus „A Hard Day's Night“ ir „The Beatles For Sale“. Pirmieji gyvos muzikos koncertai buvo surengti stadionuose, kurie sulaukė sėkmės, įrašytos į pasaulio rekordų knygas, įskaitant pasirodymą „Shea“ stadione, kuriame 1965 m. rugpjūčio 15 d. bitlai grojo rekordinei 55 600 žmonių miniai. Vėliau sekė ketveri metai gastrolių kur surengta daugiau nei 1400 koncertų, o paskutinis gyvas jų pasirodymas vyko Candlestick parke, San Franciske 1966 m.

Studijų įrašų metai


Neplanuodami tolesnių pasirodymų, „The Beatles“ išėjo dirbti į įrašų studiją, pradėjo eksperimentuoti ir kitaip žiūrėjo į savo muziką. 1966–1970 m. pabaigoje „The Beatles“ įrašė ir išleido dar šešis studijinius albumus, pradedant ''Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Pepper’s Lonely Hearts Club Band

 

šis albumas buvo išskirtinis tuo, kad tarp dainų nebuvo tarpų.

Po vadybininko Briano Epsteino mirties pradėjo trūkinėti grupės vienybė, o įrašyti albumus tapo sunku, kai nariai kartais palikdavo grupę ir vėl grįždavo.
Nepaisant to „The Beatles“ vis tiek sugebėjo užimti aukščiausias vietas ir keturi iš šešių jų albumų Didžiojoje Britanijoje pasiekė 1 vietą , o JAV  1 vietą pasiekė net 5 albumai.
Įtampa grupėje ir toliau ryškėjo, 1969 m. sausio mėn. pasaulį išvydo albumas „Abbey Road“ . Ir galutinį grupės išsiskyrimą vainikavo  albumas ''Let It Be'', jis buvo išleistas 1970 m. gegužės 8 d. taip užbaigdamas pasaulį supurčiusios grupės gyvavimą.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Palikite komentarą

Jūsų el. Pašto adresas nebus paskelbtas. Būtini laukai pažymėti *

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant