Kaip muzika veikia mūsų smegenis?

muzika ir musu smgenys
Tinklaraštis

Nuo 2006 m. du profesoriai - neuromokslininkas Kiminobu Sugaya ir visame pasaulyje žinoma smuikininkė Ayako Yonetani "Burnett Honors" universitete dėsto vieną populiariausių kursų ''Music and the Brain''.

„Muzika ir smegenys“ tiria, kaip muzika veikia smegenų funkciją ir žmogaus elgesį, be kita ko, mažindama stresą, skausmą ir depresijos simptomus, taip pat gerindama kognityvinius ir motorinius įgūdžius, mokymąsi erdvėje-laike ir neurogenezę, kuri yra smegenų gebėjimas gaminti neuronus.

geriausia muzika smegenims

Sugaya ir Yonetani moko, kaip žmonės, sergantys neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimeris ir Parkinsonas, taip pat teigiamai reaguoja į muziką. Įprastai vėlyvose stadijose sergantys Alzheimerio liga pacientai nereaguoja į aplinką. Bet pacientui uždėjus jų mėgstamą muziką, pacientų akys sužiba. Jie pradeda judėti ir kartais niūniuoti. Toks muzikos poveikis trunka maždaug 10 minučių, net ir išjungus muziką. 

Tai galima pamatyti atliekant MRT (magentinio rezonanso tomografija), kur „nušvinta daugybė skirtingų smegenų dalių“, - sako Kiminobu Sugaya. Žemiau mokslininkai nupasakos,kurias smegenų dalis suaktyvina muzika.
smegenu dalys
PRIEKINĖ SMEGENŲ SKILTIS
Funkcija: naudojama mąstant, priimant sprendimus ir planuojant.
Muzika: Priekinė smegenų skiltis yra svarbiausia būnant žmogumi. Žmonės, palyginti su kitais gyvūnais, turi didelę priekinę smegenų skiltį. Klausydamiesi muzikos mes sustipriname jos funkcijas.
SMILKININĖ SKILTIS
Funkcija: apdoroja garsus.
Muzika: mes naudojame kalbos centrą, kad įvertintume muziką, kuri apima abi smegenų puses, nors kalba ir žodžiai interpretuojami kairiajame pusrutulyje, o muzika ir garsai - dešiniajame pusrutulyje.
BROCA SKILTIS
Funkcija: ''gamina'' mūsų kalbą.
Muzika: naudojame šią smegenų dalį muzikai išreikšti. Beje, grojimas instrumentu gali pagerinti mūsų gebėjimą geriau bendrauti.
WERNICKE SRITIS
Funkcija: suvokia rašytinę ir sakomą kalbą.
Muzika: naudojame šią smegenų dalį muzikai analizuoti ir ja mėgautis.
PAKAUŠINĖ SKILTIS
Funkcija: apdoroja vaizdus
Muzika: profesionalūs muzikantai klausydamiesi muzikos naudoja pakaušio žievę, kuri yra ''regimoji'' žievė, o paprasti žmonės, naudoja laikiną skilties dalį - klausos ir kalbos centrą. Tai rodo, kad muzikantai gali ''matyti'' muziką, kai jos klausosi.
SMEGENĖLĖS
Funkcija: kordinuoja judesius ir saugo fizinę atmintį.
Muzika: Alzheimerio liga sergantis pacientas, net jei neatpažįsta žmonos, vis tiek galėtų groti pianinu, jei to išmoko būdamas jaunas, nes grojimas tapo ''raumenų atmintimi''. Tie smegenėlių prisiminimai niekada neišnyksta.
NUCLEUS ACUMBENS
Funkcija: siekia malonumo ir pasitenkinimo bei vaidina didelį vaidmenį priklausomybėje, kadangi išskiria neuromediatorių dopaminą.
Muzika: muzika gali būti narkotikas - ir didelę priklausomybę sukeliantis narkotikas, nes jis taip pat veikia tą pačią smegenų dalį kaip ir nelegalūs narkotikai. Muzika padidina dopamino kiekį branduolyje, panašiai kaip kokainas.
MIGDOLINĖ SMEGENŲ SRITIS
Funkcija: sukelia emocijas.
Muzika: gali suvaldyti jūsų baimę, padaryti jus pasiruošusiu kovoti ir padidinti malonumą. Kai pajausite šiurpuliukus nusileidžiant stuburu, žinokite, kad suaktyvėja migdolinė smegenų sritis.
HIPOKAMPAS
Funkcija: sukuria ir atgamina prisiminimus, reguliuoja emocinius atsakus ir padeda mums orientuotis. Laikomas centriniu smegenų procesoriumi, tai yra vienas iš pirmųjų smegenų regionų, paveikiamas Alzheimerio ligos, dėl kurio kyla painiava ir atminties praradimas.
Muzika: gali padidinti hipokampo neurogenezę, leisti gaminti naujus neuronus ir pagerinti atmintį.
POGUMBURIS
Funkcija: leidžia kairiajam ir dešiniajam pusrutuliams bendrauti, koordinuotai judinti kūną, taip pat reguliuoja sudėtingas mintis, kurioms reikalinga logika (kairė pusė) ir intuicija (dešinė pusė).
Muzika: muzikantas nori, kad dešinė ir kairė smegenų pusės būtų koordinuojamos, todėl jos kalbasi tarpusavyje. Tai leidžia, sakykim pianistams, išversti natas ant lapo ir paversti į klavišų paspaudimus.
UODEGUOTASIS BRANDUOLYS
Funkcija: apdoroja ritmą bei reguliuoja kūno judesius ir koordinaciją.
Muzika: gali padidinti dopamino kiekį šioje srityje, tuo pačiu muzika padidina mūsų reakciją į ritmą. Tai darydama muzika laikinai sustabdo Parkinsono ligos simptomus. Pavyzdžiui, ritminė muzika buvo naudojama siekiant padėti Parkinsono ligoniams funkcionuoti, pavyzdžiui, keltis/sėstis ir net vaikščioti, nes Parkinsono pacientams reikia pagalbos judant, o muzika gali jiems padėti tarsi lazda. Deja, nustojus muzikai, patologija sugrįžta.
Alzheimeris parkinsonas
KOKIA MUZIKA GERIAUSIA?
Pasirodo, ar tai būtų rokenrolas, džiazas, hiphopas ar klasika, jūsų pilkoji medžiaga teikia pirmenybę ta pačiai muzikai, KURIAI IR JŪS. Tai priklauso nuo jūsų asmenybės. Kurį laiką mokslininkai tikėjo, kad klasikinė muzika padidina smegenų veiklą ir padaro jos klausytojus protingesniais - tai reiškinys, vadinamas Mozarto efektu. Nebūtinai tai yra tiesa, sako Sugaya ir Yonetani. Naujausių tyrimų metu jie nustatė, kad demencija sergantys žmonės geriau reaguoja į muziką, kurios užaugo klausydamiesi. "Jei groja mėgstama muziką, įsižiebia skirtingos smegenų dalys", - paaiškina Sugaya. "Tai reiškia, kad prisiminimai, susiję su muzika, yra emociniai prisiminimai, kurie niekada neišnyksta - net ir Alzheimerio pacientams."
MUZIKA GALI ...
padėti suvokti laiką
bakstelėti į pirminę baimę
palengvinti traukulius, priepuolius
padaryti iš jūsų geresnį pašnekovą
padaryti jus stipresniu
pagerinti imunitetą
padeda gydant smegenų pažeidimus
padaro protingesniu
prikelti atmintį
teikia pagalbą parkinsonu sergantiems pacientams
AR ŽINOJAI?
  • Visi esame gimę turėdami daugiau neuronų, nei mums iš tikrųjų reikia. Paprastai iki 8 metų mūsų smegenys atlieka didžiulį neuronų išnaikinimą, pašalindamos visus neuronus, kurie laikomi nereikalingais, todėl jaunesniems vaikams lengviau išmokti kalbos ir muzikos. „Jei mokaisi muzikos būdamas vaikas, tavo smegenys pritaikomos muzikai“, - sako Sugaya.
  • Seniausias pasaulyje instrumentas, skelbia „National Geographic“, yra 40 000 metų senumo grifo kaulų fleita.
  • Plaukinių ląstelių ausyje yra tik 3500, palyginti su daugiau nei 100 milijonų akyje aptinkamų fotoreceptorių. Vis dėlto mūsų smegenys nepaprastai prisitaiko muzikai.
  • SING ALONG , verčiant iš Sesotho kalbos, tai veiksmažodis reiškiantis dainavimą ir šokį tuo pačiu metu (ho bina), nes manoma, kad abu šie veiksmai vyksta kartu.
sing along
SEZONINIAI ČIULBAUJANTYS PAUKŠČIAI
Sugaya taip pat atliko neurologinius paukščių giesmių tyrimus. Jo tyrimai parodė, kad „kanarėlės nustoja dainuoti kiekvieną rudenį, kai miršta jų smegenų ląstelės, atsakingos už dainų generavimą“. Tačiau žiemos mėnesiais neuronai vėl atauga, o pavasarį paukščiai vėl išmoksta savo dainų. Sugaya tai laiko ženklu, kad „muzika gali padidinti smegenų neurogenezę“.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Palikite komentarą

Jūsų el. Pašto adresas nebus paskelbtas. Būtini laukai pažymėti *

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant