Kodėl cd yra 74 minučių ilgio? Dėl Bethoveno!

Kodel cd 74 minuciu ilgio? Bethovenas
Tinklaraštis

74 minutės...koks keistas kompaktinio disko ilgis, ar ne? Ypač šiame, skaitmeniniame, 1 ir 0 amžiuje? Na, atsakymas į šį klausimą yra Ludwig van Beethoven, žmogus, kuris gimė gerokai prieš gramofono atsiradimą, ką kalbėti apie CD.

1980-aisiais muzikinės kompanijos Sony ir Philips pradėjo derybas dėl vieningo kompaktinių diskų pramonės standarto. Vienas pagrindinių klausimų buvo muzikinio kompaktinio disko dydis, buvo renkamasi ar dydis bus 11,5cm ar 12 cm.

Tiek „Sony“, tiek „Philips“ žinojo, kad legendinis dirigentas Herbert'as Von Karajan'as bus naudingas jų naujojo formato sėkmei. Dirigentas sutiko pristatyti kompaktinį diską Vienos spaudos konferencijoje, kur bus paskelbtas kompaktinio disko prototipas.

BET

didysis maestro turėjo vieną sąlygą: kad naujoji technologija galėtų leisti klausytojams netrukdomai išgirsti visą Bethoveno 9-ąją simfoniją.

Įrašo trukmė...o taip, Jūs atspėjote - tik 74 minutės! Ilgiausias įrašas, kurį aptiko Sony, buvo Vilhelm'o Furtwangler'io nepakartojamas 1951-ųjų įrašas: 

 

Yra dar viena šios istorijos versija, sako, kad būtent „Sony“ prezidentas Norio Ohga taip vertino Devintąją simfoniją, kad jis reikalavo, jog kūrinys galėtų sutilpti į kompaktinį diską. Kita versija sako, kad tai buvo Nario Ohga žmona, kuri pašnibždėjo genialią mintį savo vyrui.

Bet kuriuo atveju, versijos sutampa, ir atsakymas yra toks, kad paskutinė Bethoven'o simfonija yra vieno svarbiausių šiuolaikinės muzikos išradimų pagrindas.

Kokie šios istorijos įrodymai?

Matote, ši legenda tikrai nėra melaginga (vien tik dėl to, kad šis klausimas pasirodė laidoje ''Who wants to be a millionaire?''), bet ne vien tik legendinis Bethoven'as norėjo atgulti į naująją technologiją.

„Philips“ inžinierius Kees'as A. Schouhamer'is Immink'as savo atsiminimuose rašo, kad „Philips“ siekė, kad kompaktinis diskas būtų artimas kasetės dydžiui, o „Sony“ - norėjo gaminti šiek tiek didesnį, 12 cm diską, iš dalies todėl, kad žinojo, jog „Philips“ jau turi gamyklą, galinčią pagaminti 11,5 cm kompaktinių diskų ir, jei jie galėtų nuspręsti dėl 12 cm kaip pramonės standarto, tada ištrintų „Philips“ įmonę kaip svarbiausią startą gamyboje.

Galiausiai maksimalus grojimo laikas buvo nustatytas 74 minutės, 33 sekundės, pagaliau kape Beethovenas atsikvėpė - šiuolaikiniai vartotojai dabar galėjo išgirsti visą Devintąją simfoniją visoje savo didybėje.

Beethoven

Tačiau šioje istorijoje yra posūkis. Pirmoji kompaktinių diskų gamyba prasidėjo nuo 72 minučių, o ne nuo 74 minučių, nes tai buvo didžiausias „U-Matic“ vaizdo juostų, naudojamų garso meistrų, ilgis.

Beethoveno 9-osios simfonijos „Furtwängler“ įrašo teko palaukti iki 1997 m., Kol technologinė raida leido jį išleisti į vieną kompaktinį diską.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

1 mintis apie „Kodėl cd yra 74 minučių ilgio? Dėl Bethoveno!

t4s-avatar
cdholikas

nuostabus turinys, ačiū, kad pasidalinote šiuo tinklarasčiu ….

August 12, 2022 at 11:27am

Palikite komentarą

Jūsų el. Pašto adresas nebus paskelbtas. Būtini laukai pažymėti *

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant