Kodėl mums patinka vienos dainos labiau už kitas? Kaip jos tampa hitais?

vinilines ploksteles
Tinklaraštis

Šiuolaikiniame amžiuje yra sakoma, kad greitai bus išeikvotos visos muzikinių natų kombinacijos ir, kad visos geriausios dainos jau parašytos. Tačiau sutiksite, kad kartas nuo karto išgirstame per radiją naują melodiją ir ji lyg pati savo rankomis įsikabina į ausį, nuolat niūniuojame ir negalime išmesti iš galvos? Kaip tokios dainos sugeba prasimušti muzikos industrijoje ir taip ‘’užkabina’’? Koks yra hitų receptas?

muzikos cd 

Nors vienos sėkmės formulės ir nėra, tačiau yra keletas žigsnių, kurie gali užtikrinti dainos kokybiškumą: 

  • Įsimintinumas
  • Netikėtumas
  • Pasidalinimai 

Na, o dabar apie kiekvieną punktą atskirai! 

  • Įsimintinumas dainoje sąveikauja su mūsų nervine sistema. Kai dainoje išgirstame porą kartų pasikartojančią ir paprastą melodiją, automatiškai nuspėjame ją po kiek laiko vėliau toje pačioje dainoje. Kai pataikome savo spėjimu, pasijaučiame artimi dainai, sukyla jaudulys. Taip galime drąsiai pradėti judėti į ritmą girdėdami dainą vos pirmą kartą. Nuovokus spėjimas apie tolimesnį muzikos ritmą ir melodiją mums suteikia patogumą ir smegenys užtikrina, kad nesuklysime savo judesiais ir nepasijausime nejaukiai viešumoje.
  • Netikėtumas susijęs ir su muzikos žanru, ir su melodijos neįprastais sprendimais. Bendrai apimti visiems muzikos stiliams žodį „netikėtumas“ yra per daug sudėtinga. Visgi, kokia nors populiari daina išsiskiria tai keistomis instrumentų variacijomis, galbūt vietoj kulminacijos dainos įraše pasirenkamas neįprastas vokalas, o gal įtraukiamas net svetimo žanro skambesys. Modeliavimas ir variacija skirtingų versijų ir formatų dainomis tikrai gali padėti atverti kelią į žvaigždes.
  • Na, o galiausiai, jokia daina be žmogiškojo atgalinio ryšio negalėtų tapti populiaria. Šiame punkte galioja piramidės schema – lengvai užkabinanti, nesudėtingai niūniuojama draugo melodija gali užstrigti ir kito žmogaus galvoje, kuri bus pasidalinama socialiniuose tinkluose ar gyvai sudainuota viešumoje. Vienas žmogus gali parodyti dainą 5 draugams, kiekvienas jų dar 5 draugams ir taip be galo be krašto. Žaibišku greičiu kils dainos populiarumas, o pati geriausia reklama, yra sakoma, iš lūpų į lūpas.

vinilines ploksteles

Kaip jau minėta anksčiau, šie punktai negarantuoja, kad daina taps hitu, tačiau kiekviename hite įsimintinumas, netikėtumas ir pasidalinimai visada aptinkama populiariose dainose.

O kokio populiarumo bebūtų daina, ją smagiausia klausytis kokybiškai. Dabar populiarių kūrėjų išleidžiamos originalios vinilinės plokštelės, CD diskai ar kitokie formatai gali tapti svarbiu atributu. Tai lyg buvimas arčiau dainininko, bendravimas su juo per „paliečiamą“ muziką – vinilus ar kitokias formas. 

Visgi nepamirškime, kad vienas pop dainas greit pakeičia kitos, tačiau senosios savo šarmu tampa dar vertingesnės ir kuria nostalgiją. Tokia muzika jaudins nuolatos ir mus, ir ateinančias kartas. Tai aktualus kultūrinis reiškinys, atsispindintis dabartinėse mūsų žmogiškosiose versijose. Aplamai, klausyti įvairaus stiliaus muzikos gali padėti tapti bendraminčiais su kitais žmonėmis. Džiazo, roko, klasikinės muzikos ar hip hopo CD diskai, kasetės, originalūs vinilai šviečia savomis spalvomis ir emocijomis. Skirtingos muzikos sklinda neapčiuopiamais, bet šiurpuliukus keliančiais virpesiais. Pabandykite įsivaizduoti, kad atrakinti naują patyrimų pasaulį galima surizikavus įsigyti neįprasto žanro muzikos ir ją pasileisti per vinilinę plokštelę. Galbūt tai taps nauja tradicija, o galbūt greit aplankysiantiems svečiams staigmena. 

Muzika suburia žmones, padeda dalintis tomis pačiomis emocijomis, o laikas, praleistas dedant vinilinę plokštelę ant grotuvo – neįkainojamu prisiminimu. Populiarioji muzika atpalaiduoja ir nuramina, įtikina, kad likusios minutės iki pabaigos klausant bus praleistos kokybiškai. Tad atsiduokime muzikai ir pasiklausykime dabar ar seniau buvusių populiarių dainų jaukiuose namuose.

Galbūt kils įkvėpimas savajai dainai sukurti...

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Palikite komentarą

Jūsų el. Pašto adresas nebus paskelbtas. Būtini laukai pažymėti *

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant